Tuesday, June 16, 2009

Hyldeblomstdrik.... kan det mon betale sig?

Hejsa Foodies

Jeg laver hvert år hyldeblomst drik. Det har jeg nu gjort siden jeg var teenager og boede hjemme på gården. I gamle dage hvor man ku stole på vejret og, var det nemt at time. Man plukkede blomsterne 1. juli, inden man tog til Rebildbakker og når man så kom hjem fra Rebildfesten den 6 juli ja så var det klar til at ryge få flasker .... det samme cirkus år ind og år ud..... men jeg synes hyldeblomsterne modner tidligere og tidligere og som det er nu har jeg faktisk plukket første 100 skærme idag.... mens jeg stod og plukkede kom jeg til at tænke på om det mon kunne betale sig ??? Og derfor begyndte jeg at holde regnskab. Her er resultatet ....

100 skærme plukket i offentlig skov og mark, 1 time incl. cykeltur og indkøb til drikken.
2 kg sukker 18 kr
4 øko citroner 15 kr. (her er prisen vist ultravarierende alt efter hvorhældig man nu er).
4.5 litter kogende vand ??
et lille skvat Atamon (det burde man vist ikke brueg eh?) -Ca. 5 kr ?

"Jeg tilføjer 2 apelsiner og 1 grapefrugt for at gi den et ektra pift" udtaler sygeplejerske Jette Palmus til Foodieboy!

Så incl vask af skærme og klargøring af det hele 1.5 times arbejde og 38 kr. = 4.5 litter hjemmelavet saft.....Det er 8,40 kr og 20 minutters arbejde litteren, det er vel ok, er det ikke ??

Fremgangsmåde:

Blomsterne skylles og lægges i en spand eller skål. De afdryppede skærme lægges i en stor spand/skål/gryde og sukkeret hældes over.

Citronerne skylles og skæres i skiver og lægges op til skærmene.

Vandet koges og hældes ud over skærmene og citronerne.
( Atamon tilsættes.)

Saften stilles køligt ca. 5 dage. Der må gerne røres i saften et par gange undervejs.

Efter fem dage sies saften. Først gennem en almindelig sigte. Dernæst gennem et fintmasket klæde. (Kaffefilter kan bruges)
Saften kommes på flasker (skyllet i Atamon) og opbevares i køleskab eller bare i et køligt rum. Man kan også fylde saften i plastflasker og nedfryse den til senere brug.
Ved servering blandes saften med vand. (1:6) Kom gerne isterninger i samt eventuelt jordbær.

Ved opbevaring i køleskab kan saften holde sig minimum 2 måneder. Brug skærme fra træer, der står afsides, så du undgår at brygge saft af trafikos.

Velbekomme

0 Comments:

Post a Comment

<< Home